Ik zie vaak vragen voorbij komen: wat moet ik mijn paard voeren?En dan volgt er vaak een reeks reacties allemaal vanuit de eigen ervaring, waar de vraagsteller weinig meer mee kan. Want hoe goed bedoeld ook, ieder paard is uniek en ieder paard heeft een eigen voerbehoefte. Dit hangt van heel veel factoren af: ras, leeftijd en training bijvoorbeeld.
Bij het berekenen van een rantsoen ga ik altijd uit van de behoefte van het paard en het ruwvoer dat wordt gevoerd. Dát is je basis. Altijd. Maar binnen de soorten ruwvoer zijn er grote verschillen. Van vrij vochtig voordroog tot graszaadhooi en alles wat daar tussen zit. Een ding is wel zeker: het Nederlandse hooi is zelden toereikend genoeg voor onze paarden en een aanvulling is noodzakelijk. Maar welke aanvulling is dat dan?
Daar kom je alleen maar achter door een analyse van het hooi. De quickscan levert al veel informatie over suiker, eiwit, vezels en droge stof (dat voor paarden minimaal 70% behoort te zijn), maar dan weet je nog niets over welke vitamines, mineralen en sporenelementen het ruwvoer bevat. Daar heb je een uitgebreide scan voor nodig. Deze is vrij kostbaar en alleen interessant als je langere tijd van een zelfde partij ruwvoer kunt voeren. Deze geeft echter wel het beste inzicht in waar er tekorten zijn en je op aan dient te vullen.
Na deze scan kan ik uitrekenen welk voer het beste bij jouw ruwvoer past. In veel gevallen zal dit een balancer zijn, eventueel aangevuld met specifieke supplementen. Denk dan aan eiwit voor de spieren of bepaalde mineralen of sporenelementen als dat nog niet voldoende is. Daarom dienen ook de behoeften van het paard in kaart gebracht te worden. Een paard dat endurance klasse VI loopt heeft andere behoeften dan een ouder paard dat op pensioen staat. Een reining getrainde quarter horse heeft een andere behoefte dan een jaarling shetlander.
Daarom: meten = weten. Heb je geen analyse kan er altijd gebruik gemaakt worden van gemiddelden. Dat benadert het ruwvoer, maar zal nooit zo nauwkeurig zijn als een scan. Ruwvoer kan je namelijk nog wel eens verbazen in kwaliteit. Dat zal ik een volgende keer uitleggen
Reactie plaatsen
Reacties