Voedingsadvies
In tegenstelling tot veel merken paardenvoer, kunt u bij EQUINOJI terecht voor een onafhankelijk voedingsadvies voor uw paard. Dit advies is volledig op maat gemaakt. We kijken samen naar uw paard, zijn leefomgeving, zijn dagelijkse routine, zijn bewegingsritme, eventuele medische problemen en zijn huidige rantsoen. Van daaruit kijken we waar er tekorten of overschotten zijn en of en welke veranderingen er nodig zijn in het rantsoen. Het uitgangspunt hierbij is altijd: het ruwvoer.
Ruwvoer
Ruwvoer is altijd de basis van het rantsoen. Dit kan gras zijn via weidegang, maar ook hooi of voordroog of ruwvoervervangers als bijvoorbeeld luzerne, grasmix of een grasbrok. Ook dit is weer afhankelijk van het paard. Ruwvoer is voor een paard essentieel vanwege de vezels. De vezels zorgen ervoor dat het paard goed kauwt, wat weer belangrijk is voor een goede spijsvertering. De spijsvertering van een paard is gericht op kleine porties en het lang verteren van grove vezels.
Paarden moeten minimaal 1,25 – 1,5% en kunnen maximaal 2,5% van hun lichaamsgewicht binnenkrijgen aan droge stof uit ruwvoer. Droge stof is het gewicht van het ruwvoer zonder het deel gewicht aan vocht dat in het voer zit. Het beste is om te kiezen voor een vorm van ruwvoer met een minimale droge stof gehalte van 80%. Het gehalte droge stof van je hooi of voordroog kun je laten onderzoeken door middel van een ruwvoeranalyse. Van ruwvoervervangers staat het percentage vaak op de verpakking aangegeven.
Het verdelen van je ruwvoer op een dag is essentieel. Het is beter om de hele dag door kleine beetjes te geven, dan 2x per dag een hele berg. Lukt het niet om meerdere voermomenten in te richten, kun je overwegen om je ruwvoer in een slowfeeder te geven, zodat de opnametijd verlengd wordt. En denk ook eens aan afwisseling in het ruwvoer met bijvoorbeeld gerstestro of (wilgen)takken. Dit zijn nog grovere vezels die de opnametijd verlengen en de spijsvertering aan het werk zetten.
Krachtvoer
Het Nederlandse ruwvoer is vaak eenzijdig en bevat niet voldoende voedingsstoffen. Daardoor is aanvullend voer bijna altijd noodzakelijk. Natuurlijk wil je je paard niet overmatig belasten en kun je gericht kiezen voor het aanvullen van vitamines, mineralen en sporenelementen met een balancer. Er zijn er diverse soorten op de markt, ieder met hun eigen kenmerken en ingrediënten, zodat er altijd wel een passende balancer te vinden is. Mocht het zo zijn dat je paard meer behoeften heeft, bijvoorbeeld omdat je fanatiek sport met je paard of je een drachtige merrie, een opgroeiend veulen of juist een senior hebt, kunnen we door middel van een rantsoenberekening uitrekenen waar die behoeften liggen en hoe je deze gericht kunt aanvullen.
Door deze berekening zul je je paard nooit onnodig belasten met bepaalde voedingsstoffen en kun je echt maatwerk leveren, passend bij jouw paard.
Voedingsadvies
Wil jij ook een rantsoenberekening en voedingsadvies voor jouw paard? Plaats dan een van onderstaande producten in je winkelmand.
Wanneer je met meerdere paarden op 1 (pension)stalling een voedingsadvies wilt, neem dan even contact op voor een passende prijs op maat.
Voedingsadvies
Voedingsadvies
Onafhankelijk voedingsadvies voor uw paard. Bij het opstellen van de berekening en het advies, kijken we naar het totale paard, zijn leefomgeving, huidig voerbeleid, ruwvoer, behoeftes en eventuele extra wensen. Het advies is dus echt op maat, voor uw paard.
U kunt kiezen uit vier soorten voedingsadvies.
- Een snelle online quickscan van uw huidige voeding, met eventuele kleine aanpassingen.
- Eenmalig online voedingsadvies waarbij uw huidige voeding wordt bekeken en u een uitgebreid adviesrapport ontvangt.
- Voedingsadvies met een update binnen 2 jaar, uitermate geschikt voor jonge paarden of bij een verhuizing. U ontvangt beide keren een uitgebreid adviesrapport.
- Voedingsadvies op locatie. Samen bekijken we uw paard, de huisvesting, het huidige management en bespreken we wat de mogelijkheden zijn. Na het bezoek ontvangt u een uitgebreid adviesrapport (de prijs is inclusief reiskosten tot een straal van 50km rondom Dieren, daarna wordt 0,23 per km gerekend)