Herfst: regenschurft

Regenschurft, ook wel rainrot genoemd, is een huidaandoening bij paarden die vaak in het najaar voorkomt. Je ziet vooral op de rug en achterhand bultjes en korstjes ontstaan die je er zo af kunt trekken. Maar wat is regenschurft nu precies?

Lees meer »

Wormen

Het is een vies, maar wel een heel belangrijk onderwerp: wormen bij paarden. Helaas worden wormen bij paarden door vee mensen onderschat, maar wormen kunnen wel degelijk ernstige gevaren opleveren voor paarden: koliek, diarree, bloedarmoede, vermagering, groeiachterstand en zelfs sterfte kunnen veroorzaakt worden door wormen.

Lees meer »

De verharingsperiode is weer begonnen

De dagen worden weer korter en dat is voor veel paarden het signaal om te starten met de aanmaak van een wintervacht. In tegenstelling tot de lente, kun je je paard niet echt helpen met de zomervacht weg borstelen. Maar er zijn wel andere manieren om je paard te ondersteunen, want het aanmaken van een goede wintervacht kost een paard veel energie!

Lees meer »

Luzerne, esparcette of timothee?

Esparcette, Luzerne en Timothee worden vaak in een adem genoemd. Het ene zou het ander kunnen vervangen. Maar er zijn ook wel wezenlijke verschillen tussen deze drie ruwvoeders. We hebben ze uitgezocht!

Lees meer »

Overzicht van ruwvoermixen

Soms is het heel fijn om wat meer structuur aan je bijvoeding toe te voegen. Bijvoorbeeld om het kauwen te bevorderen. Of omdat je de hoeveelheid van de balancer te weinig vindt en je de eettijd iets wilt verlengen of gewoon wat meer volume wilt toevoegen. Een ruwvoermix of grasmix is daarvoor uitermate geschikt! 

Lees meer »

Overzicht van graanvrije muesli's

Veel paarden hebben voldoende aan een balancer naast hun ruwvoer. Maar soms wil je toch iets meer bijvoeren dan alleen dat, bijvoorbeeld omdat je paard iets meer energie mag hebben. Of iets meer eiwitten binnen mag krijgen voor de spieropbouw. Een fijn product om bij te voeren is een muesli. Maar wat is nu een goede muesli? Zoals we inmiddels weten zijn granen niet goed voor de darmflora van je paard. Kies daarom een graanvrije muesli. Hieronder vind je een overzicht van graanvrije muesli's. Sommige muesli's zijn volledige voeding, andere muesli's een aanvulling op je balancer. De muesli's in het overzicht zijn voor volwassen paarden. Voor veulens, jonge paarden of lacterende merrie's zijn andere producten beschikbaar. Raadpleeg de productpagina van het voermerk voor meer informatie.

Lees meer »

Eerste hulp bij hoefbevangenheid

Het weideseizoen is al even aan de gang en het aantal hoefbevangen paarden stijgt. Soms hebben de klachten en symptomen zich langzaam opgebouwd, soms is de hoefbevangenheid er acuut. 

Lees meer »

Minder hooi bij weidegang

Veel paarden worden dik als ze op de wei staan. Gras is rijker dan het hooi dat we geven, maar ook vergeten we vaak het hooi te verminderen wanneer de paarden op de wei staan. 

Lees meer »

Schraal paard ondanks onbeperkt hooi

Ik hoor het vaak: “Ik geef mijn paard onbeperkt hooi, maar hij blijft zo schraal. Wat moet ik bijvoeren?” Niet dat bijvoeren slecht is, maar het is beter om te achterhalen waarom je paard schraal blijft ondanks onbeperkt hooi.

Lees meer »

Ruwvoer anders

Vezels zijn essentieel in het rantsoen van je paard. En die vezels komen uit het ruwvoer. We kennen vooral hooi, voordroog en gras als ruwvoer. Maar er zijn nog veel meer soorten ruwvoer die je je paard kunt geven.

Lees meer »

10 soorten eiwitrijke voeding

Wanneer je paard intensief sport of vanuit het ras meer behoefte heeft aan ondersteuning van spieropbouw, is het raadzaam om wat meer eiwitten te voeren. Omdat de basis ruwvoer is, is eiwitrijk hooi de eerste stap. Maar dit kan niet altijd. Daarom zijn er diverse soorten voer dat je bij kunt voeren om de eiwitten te verhogen.

Lees meer »