Schraal paard ondanks onbeperkt hooi

Gepubliceerd op 8 augustus 2024 om 08:21

Ik hoor het vaak: “Ik geef mijn paard onbeperkt hooi, maar hij blijft zo schraal. Wat moet ik bijvoeren?” Niet dat bijvoeren slecht is, maar het is beter om te achterhalen waarom je paard schraal blijft ondanks onbeperkt hooi.

 

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van een te schraal paard op onbeperkt hooi, 

  1. Het paard kan iets onder de leden hebben. Problemen met het gebit, problemen met opname van voedingsstoffen, maagzweren, stofwisselingsprobleem, ouderdom of een andere medische oorzaak. In dit geval is het altijd verstandig om contact op te nemen met een dierenarts en voedingsadviseur. Dan is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen en daarna naar passende voeding te kijken. Veel dierenartsen adviseren bijvoeding met veel suiker of graan, zoals merriebrok en olie. Maar je kunt bijvoeding beter zoeken in een vorm van ruwvoer en goede vetten. 

  2. Het paard komt niet aan eten toe. Bijvoorbeeld omdat hij laag in de rangorde staat en weggejaagd wordt bij het hooi. Of omdat er te weinig voerpunten zijn. Zorg ervoor dat je aantal voerpunten minimaal het aantal paarden + 1 is. Ook kan het zijn dat er teveel onrust is in de kudde, waardoor je paard stress ervaart en daardoor minder eet. Of maagzweren heeft ontwikkeld, waardoor de vertering niet goed is of zelfs pijnlijk kan zijn. Haal je paard dan uit de stressfactor of de stressfactor weg bij je paard.

  3. De meest voorkomende oorzaak is echter te vinden in het hooi. Het is de trend om hooi te voeren dat zo laag mogelijke gehaltes suiker, energie en eiwitten bevat. Dat is mooi hooi voor paarden die te dik zijn, of problemen kennen als insulineresistentie, hoefbevangenheid of equine metabolic syndrom (ems). Ook voor de easy keepers (paarden die snel dik worden en sober gehouden moeten worden) is dit hooi prima. Al is het  wel belangrijk om eiwitten te voeren, dus zorg dat dat wel voldoende in je hooi zit of dat je dit gericht aanvult. Maar voor gezonde paarden, paarden in de groei en paarden die getraind worden, bevat dit arme hooi niet genoeg voedingsstoffen. Je kunt dan zoveel voeren wat je wilt, maar als er minder calorieën in gaan dan er nodig zijn voor dagelijkse beweging en training, dan gaat je paard afvallen. Voor dit soort paarden is het prima om hooi te geven dat wat hoger in suiker en energie zit. En ben je bang hiervan teveel te voeren? Reken dan uit hoeveel je paard nodig heeft aan energie, voer dat met rijker hooi en vul eventueel aan met een armer soort ruwvoer, zodat je toch onbeperkt kunt voeren. Kun je niets wijzigen aan het arme hooi? Zorg dan dat je bijvoert met een rijk soort ruwvoer, zoals luzerne, grasbrok, fibrebeet, ruwvoermix of esparcette. En natuurlijk is het belangrijk om te voorzien in alle vitamines, mineralen en sporenelementen, bijvoorbeeld door een balancer te voeren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.