Minder hooi bij weidegang

Gepubliceerd op 11 augustus 2024 om 10:06

Veel paarden worden dik als ze op de wei staan. Gras is rijker dan het hooi dat we geven, maar ook vergeten we vaak het hooi te verminderen wanneer de paarden op de wei staan. 

Een paard eet gemiddeld 3-4 kg gras per uur wanneer hij dagelijks op de wei staat zonder beperking. Strookbegrazing geef minder gras en een graasmasker zorgt voor een lager eettempo. En ook de tijd van weidegang zorgt voor meer of minder inname. Staat je paard dagelijks minimaal 8 uur op de wei, zal hij een lagere eetsnelheid hebben dan een paard dat maar een uur op de wei mag. Dat laatste paard zal dat uur optimaal willen benutten en zoveel mogelijk gras tot zich willen nemen en dus een hoge eetsnelheid hebben. 

Maar laten we voor het gemak uit gaan van 8 uur weidegang per dag en een inname van 3 kg gras per uur. Dit betekent dat je paard 24kg hooi eet. Hooi bevat 15% droge stof, dus je paard krijgt op een dag al 3,6kg droge stof binnen. Om te voorkomen dat je paard te dik wordt, zul je dit moeten minderen op je hooi. Hooi bevat gemiddeld 85% droge stof. Dit betekent dat je dagelijks 4,2 kg minder hooi moet voeren. 

Wil je je paard niet zonder ruwvoer laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om graszaadhooi of stro bij te geven om te knabbelen, zonder dat het in gewicht aanzet. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.